آموزش زنان

حکم شرعی کاشت ناخن چیست؟ / آیا ناخن مصنوعی وضو و غسل دارد ؟  

امروزه کاشت ناخن پیش از گذشته طرفداران زیادی را به خود جذب کرده است هر چند با این کار استحکام و زیبایی ناخن ها چند برابر خواهد شد ولی با این وجود حکم شرعی کاشت ناخن چیست؟ آیا ناخن مصنوعی وضو و غسل دارد ؟ این سوالات ذهن بسیاری از زنان را درگیر کرده است و به دنبال جواب قاطع می گردند. قبل از آنکه به این کار اقدام کنید بهتر است حکم شرعی کاشت ناخن را بدانید تا خیال تان از این بابت راحت شود.  

حکم شرعی کاشت ناخن

به طور کلی هر چیزی که مانع رسیدن آب به بدن شود در غسل و وضو اشکال وارد می کند. چرا که باید آب به پوست بدن و ناخن برسد کسانی که به هر دلیلی کاشت ناخن انجام می دهند این موضوع را در نظر داشته باشند. کاشت ناخن فی نفسه اشکال شرعی ندارد یعنی به خودی خود این کار اشکالی ندارد و می توان انجام داد البته اگر زینت محسوب شود باید آن را از دید نامحرم پنهان کرد آنچه مورد اشکال است این است که برای غسل و وضو بایستی ناخن مصنوعی را برداشت تا آب به ناخن طبیعی برسد.

نظر مراجع تقلید درباره کاشت ناخن

1. نظر آیت الله خامنه ای

سؤال: اگر زنی ناخن مصنوعی بکارد و نتواند آن را بردارد، وظیفهاش در وضو و غسل چیست؟

پاسخ: اگر کاشت ناخن مانع رسیدن آب شود، وضو و غسل باطل است، مگر در موارد اضطرار که امکان برداشتن و زمان کافی هم برای برداشتن نباشد؛ در این صورت باید تیمم کند.

(منبع: سایت رسمی دفتر رهبری، استفتائات، بخش وضو و غسل.)

2. آیت الله سیستانی:

استفاده از ناخن مصنوعی اگر مانع رسیدن آب به ناخن طبیعی شود، در صورتی که ضرورتی نداشته باشد، جایز نیست و وضو و غسل با آن باطل است.

(منبع: سایت رسمی آیت الله سیستانی، بخش پرسش و پاسخ شرعی)

3. آیت‌الله مکارم شیرازی:

اگر گذاشتن ناخن مصنوعی صرفاً برای زیبایی باشد و برداشتن آن امکانپذیر باشد، باید برای وضو و غسل آن را برداشت. اما اگر برداشتن آن ممکن نباشد (مثلاً چسبیده و سخت باشد)، باید تیمم بدل از غسل یا وضو انجام شود.

(منبع: استفتائات سایت آیت‌الله مکارم)

4. امام خمینی (ره)

نماز خواندن با ناخن کاشته، اشکال ندارد؛ ولی وضو که مقدمه نماز است و نمی شود بدون وضو نماز خواند، باید صحیح باشد. بنابراین، کسی که ناخن کاشته، یعنی ناخن چسبانده، وضویش صحیح نیست. در نتیجه، اگر با وضوی باطل نماز بخواند، نمازش صحیح نیست. حال اگر خانمی ناخن کاشت و در موقع نماز می خواهد نماز بخواند، باید برای وضو ناخن ها را بردارد و وضو بگیرد. اگر به طوری چسبیده که قابل برداشتن نیست یا با مشکلاتی همراه است، باید وضوی جبیره نیت کند و با وضوی جبیره نمازش را بخواند. در این صورت، نمازش صحیح خواهد بود. (توضیح المسائل امام خمینی، شرط سیزدهم از شرایط وضو).

5. آیت الله نوری همدانی:

چنانچه مانع وصول آب به پوست و مواضع غسل یا وضو باشد اشکال دارد و برای غسل یا وضو باید ازاله شود. (استفتائات آیت الله همدانی)

آیا در کاشت ناخن می توان وضو و غسل جبیره انجام داد؟  

اگر مانعی روی اعضای وضو و غسل باشد باید وضو و غسل جبیره انجام داد در خصوص موضوع مورد بحث یعنی کاشت ناخن نیز باید اینگونه عمل کرد. اگر خانمی نمی تواند ناخن کاشته شده را بردارد باید برای نماز به صورت جبیره ای عمل کند و نمی تواند به صورت عادی وضو و غسل بگیرد. چرا که مانعی وجود دارد. فرد باید فقط نیت وضوی جبیره یا غسل جبیره بکند و همان روال را انجام دهد. و روی مانع دست خیس بکشد. هر چند در صحت این کار تردید وجود دارد. اکثر مراجع تقلید بر این نظر هستند که هیچ ضرورتی در کاشت ناخن وجود ندارد و اگر تنها برای جنبه زیبایی این کار را انجام دهد باید حتما ناخن کاشته شده را برداشت سپس وضو و غسل گرفت.  

سخن آخر

● بنابر نظر اکثر مراجع تقلید کاشت ناخن هر چند فی نفسه اشکالی ندارد و جایز است ولی اگر از نظر عرف زیبایی محسوب شود باید آن را از نگاه نامحرم پوشاند.

● برای وضو و غسل باید ناخن مصنوعی را از روی ناخن طبیعی برداشته شود تا طهارت صدق کند. اگر هیچ راهی وجود ندارد مثلا زمان کافی برای برداشتن ناخن کاشته شده نباشد و ممکن است نماز قضا شود و یا کندن آن با مشقت ( که در اصطلاح به آن عسر و حرج می گویند) همراه باشد می توان وضو و غسل جبیره انجام داد.

● طبق نظر برخی مراجع مانند صافی گلپایگانی جبیره انجام دادن وضو و غسل در کاشت ناخن اشکال دارد و تمامی نمازهایی که در این حالت خوانده شده را بایستی مجدد قضا کند. چرا که کاشت ناخن ضرورتی را به دنبال ندارد مگر آنکه فرد به دلایلی مجبور باشد مثلا برخی از زنان ناخن ندارند و یا از نظر پزشکی ناخن آنها با مشکلی همراه باشد.

نتیجه کلی اینکه کاشت ناخن جایز نیست و فرد به بهانه های واهی نباید این کار را انجام دهد.

 

نویسنده: فاطمه خانه زر 

ویرایش: پاییز/کامکار 

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا